Lukning af vand

Det kan være nødvendigt at lukke for ejendommens fælles vandforsyning i forbindelse med VVS-arbejde. Dette bør undgås, da en central lukning frigør meget rust og andet fra vandrørene, hvilket er en meget stor belastning for varmeanlægget og risiko for tilstopning af tappesteder i de enkelte lejligheder.

Bliver du alligevel nødt til at få lukket for vandet, så husk at kontakte bestyrelsen forinden.

Tilstoppet vandhane?

Er ens vandhaner tilstoppede, efter der har været lukket for vandet, løses problemet oftest ved at skrue filteret af vandhanen og skylle det.

Der kan endvidere komme en del luft de første gange, man åbner for hanen, ligesom vandet kan være misfarvet. Lad hanen være åben, indtil vandet løber normalt og har normal farve.

Ballofixer på dine rør

I både køkken og badeværelse skal  der være monteret ballofixer på rørene under vasken, hvilket sikrer, at du kan afbryde såvel den varme som den kolde vandforsyning til din egen lejlighed.

Hver 2.-3. måned bør du dreje på dine ballofixer for at sikre, at de ikke kalker til. Kan ballofixerne ikke drejes, skal du tilkalde en VVS-mand for egen regning.

Rensning af afløb og vandlås

Det er dit eget ansvar at rense afløb og vandlåse. Det anbefales at dette sker ca. én gang om måneden. 

Vandspareråd

Som alle ved, er vand blevet meget dyrt de seneste år, og prisen vil fortsætte med at stige de kommende år.

Vi vil derfor gerne gøre en indsats for at holde vores udgifter til vand på et så lavt niveau som overhovedet muligt, og derfor har vi meldt ud, at alle der har et løbende toilet eller en dryppende vandhane blot skal give os besked, så kommer vores vvs-mand ud og ordner problemerne, uden udgift for den enkelte beboer.

Nedenfor følger en stribe råd, der - blot ved at omlægge sine vaner en smule - kan give en god besparelse på vandforbruget:

  • Tag brusebad i stedet for karbad. Til et karbad bruger du nemt 150-200 liter vand, mens du til et brusebad kun bruger 30-35 liter vand.
  • Det er ligeledes en god idé at slukke for vandet under indsæbningen.
  • Tag korte bade. Lad ikke brusebadet vare længere end max. 5 min. Du bruger 10 liter vand pr. minut i et brusebad.
  • Lad ikke vandet løbe, når du børster tænder, men luk for vandet imens. Så løber der kun 1 liter og ikke 10 liter vand ud af hanen. 
  • Lad ikke vandet løbe, når du vasker op, skræller kartofler eller skyller grøntsager. Brug i stedet en opvaskebalje.
  • Hav altid en kande koldt vand i køleskabet. Så skal du ikke lade vandet løbe, hver gang én i familien har lyst til et glas koldt vand.
  • Når du alligevel skal have nyt, installer da vandbesparende vandhaner, toiletter og brusere.
  • Check jævnligt, om WC-cisternen er tæt. En utæt WC-cisterne kan sagtens sende 1.500 liter vand i kloakken pr. døgn. Det er lige så meget vand, som én person bruger på en hel uge. Du kan kontrollere dit toilet således: Er der uro på vandoverfladen, syder det i røret, eller bliver dit toilet rustent og tilkalket, så er der tale om vandspild.
  • Check jævnligt, om vandhanen drypper. Hvis du har en vandhane med en slidt pakning er det ikke usandsynligt, at der løber 50 liter vand i døgnet lige ned i afløbet.